Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

La joia del Museu del mes d’octubre: 230-4001 Compound

La joia del Museu del mes d’octubre:

Locomotora 230-4001 Compound

1

Un cop finalitzades les obres de la Rotonda del Museu, s’ha col•locat en un lloc destacat la locomotora de vapor 230-4001 Compound, així serà la primera que et trobaràs quan entris a la Rotonda. Vine aquest cap de setmana del 26 i 27 d’octubre i trobaràs moltes altres sorpreses.

Es tracta d’una locomotora que té una significació històrica al mon del vapor i una estètica que no passarà desapercebuda. Aquesta locomotora és la primera d’una sèrie de locomotores noves a Espanya al incorporar el sistema Compound amb quatre cilindres i una sèrie de millores que va suposar un avanç tecnològic sobre les locomotores aleshores existents, van ser les primeres a Espanya en rebassar els 1000 Cv. de potència i en assolir els 100 Qm/h., també eren, a la seva época, les que més tones podien remolcar.2

Va ser construïda l’any 1901 per Hanomag, Honnoversche, Maschinenbau AG., de Hannover-Linden, Alemanya, per encàrrec de la Companya dels Ferrocarrils de Madrid a Zaragoza y a Alicante, (MZA) on va tindre assignat el número 651. La sèrie estava formada per 30 locomotores, les 15 primeres construïdes per Hanomag, y les altres 15 per Henschell l’any 1903. Aquestes innovacions van aportar una gran millora en quant a les condicions de transport de viatgers de principis del segle XX i representa la transició entre els models del segle XIX i les grans locomotores de vapor del segle XX.

Des de finals del segle XIX, amb la incorporació de cotxes més pesats i l’augment de les càrregues dels trens de viatgers de la MZA, la companya necessitava locomotores que fossin capaces de remolcar els trens a velocitats superiors. 3Aquesta Compound va ser la primera de la seva tipoligia en rodar per línies principals de la xarxa peninsular. Va remolcar els trens ràpids entre Madrid y Barcelona y d’altres línies de la antiga companya ferroviària MZA fins a finals del primer decenni del segle XX. Des de les hores, amb l’arribada de nous models més potents i evolucionats (com van ser les primeres “Pacific” i les 240), va començar a ser desplaçada a serveis de viatgers de menor entitat i trens lleugers de mercaderies, fins a la seva baixa als anys seixanta. Finalment una d’elles va ser preservada al Museu del Ferrocarril de Catalunya.

4

L’enginyer Anatole Mallet va idear el sistema de doble expansió del vapor, conegut pel nom anglès “Compound”. El vapor, en lloc de ser expulsat a l’atmosfera després de passar pels cilindres d’alta pressió, passava pels de baixa pressió (a l’interior del bastidor) per aprofitar-ho en altres òrgans motors. Aquest sistema millorava l’estabilitat i potència i estalviava combustible, tot i que presentava majors dificultats de manteniment al disposar de més peces i ser de difícil accés.

En aquests moments, i amb la finalitat d’enlluir-la encara més, els voluntaris del Museu, membres de l’associació SiC, estan fent treballs de neteja de tubs a l’exterior, a la cabina de conducció s’està fent el condicionament del sostre i del terra i desprès començaran a enlluir les vàlvules i comandaments. Així, els visitants del Museu ben aviat podran gaudir d’una nova cabina visitable.

5

 
Banner

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish