Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

La joia del Museu mes 4 Locomotora elèctrica 272-006 Cocodril

La joia del Museu del mes d’abril: Locomotora elèctrica 272-006 Cocodril

7

Placa de la numeració

Entre les locomotores elèctriques que hi ha dins de la col•lecció del Museu del Ferrocarril de Catalunya destaca pel seu disseny, la seva història i singularitat la locomotora 272-006 anomenada amb el sobrenom de Cocodril.

2

Restauració del frontal

Aquesta peça ha estat recentment restaurada de xapa i pintura al seu frontal i en la actualitat està sotmesa a una rehabilitació de la cabina frontal més propera al costat del pont giratori (l’altra ja es pot veure des de l’exterior). Totes dues accions de rehabilitació són realitzades pels membres del SiC (Socis i Col•laboradors del Museu del Ferrocarril).

3

Restauració de la cabina costat pont giratori

La gènesis d’aquesta locomotora està molt lligada a la de la pròpia electrificació de la Compañía del Norte de Ferrocarriles. A finals de 1927 l’esmentada Companyia va decidir electrificar la línia d’Irún a Alsasua, projectant a més a més l’electrificació a Catalunya de les línies des de Barcelona fins a Manresa i des de Montcada Bifurcació fins a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

4

Interior de la cabina restaurada

Per dur a terme aquests projectes, la Companyia va prendre la decisió de canviar de tensió en relació al primer tram electrificat en Astúries a 3000 v. Van decidir adoptar la tensió de 1500 v. donat que alguns països d’Europa, principalment França i Suïssa van fer proves amb aquesta tensió i els costos del material van ser inferiors.

5

Quadre de locomotores elèctriques adquirides per Norte (Las Locomotoras Norte 7200 – Renfe 7500 de Manuel Álvarez)

L’any 1928 la Compañía del Norte va fer un primer encàrrec a Euskalduna de 37 locomotores (les dotze primeres de la sèrie 7000 i les 25 següents la sèrie 7100) i el mateix any es va fer una comanda a Babcock & Wilcox de Bilbao per a la construcció de 12 locomotores de la sèrie 7200. Aquestes locomotores portaven 6 motors subministrats per Bronw Boveri de Suïssa i feien servir la transmissió elàstica Buchli, que era aplicada per primer cop a Espanya i que posteriorment va ser utilitzada en varies locomotores elèctriques.

6

Característiques de la sèrie 7200 (Las Locomotoras Norte 7200 – Renfe 7500 de Manuel Álvarez)

Les dotze locomotores de la sèrie 7200 van ser assignades al dipòsit d’Irún on van anar reemplaçant a les locomotores de vapor dels expressos. Sempre van estar assignades a Irún. Com anècdotes cal destacar que l’única sortida d’una d’aquestes locomotores del seu radi d’acció (en concret la 7203) va ser al 1929 quan va ser exposada a l’Exposició Universal de Barcelona, en concret al pavelló de material ferroviari. Un altre servei excepcional amb la 7209 va ser el 23 d’octubre de l’any 1940 fent el trasllat entre Pasajes i Hendaya portant al aleshores Cap de l’Estat Francisco Franco per entrevistar-se a França amb Adolf Hitler.

1

Dibuix de la locomotora (Autor Fernando Díez)

L’arribada a Irún de locomotores de las sèries 7400 i 7500 i l’entrada en servei de les locomotores bitensió japoneses de la sèrie 8900 va suposar el declivi de la sèrie 7200 fins a la seva retirada a l’any 1976. Onze d’aquestes locomotores van ser desbatallades, conservant no més la 7206, que va ser traslladada a l’estació de la Sagrera fins a la seva ubicació definitiva al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú.

IMG_1671

La 7206 al Museu del Ferrocarril de Catalunya

 
Banner

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish