Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

Una pionera de patrimoni industrial

Una pionera de patrimoni industrial

8 mai

Martorell 1929-1

La locomotora Martorell a l’estand d’MZA de l’exposició de 1929

El 2014, el Museu ofereix com a JOIA de la seva col•lecció la locomotora de vapor “Martorell”, de 1854, que aquest any compleix 160 anys i és la màquina original més antiga que es conserva a l’Estat Espanyol. Si tenim en compte que els primers moviments ideològics i socials en quan al reconeixement dels vestigis industrials com a patrimoni daten de la dècada de 1960, la seva participació -dins l’estand d’MZA-, com a peça en exhibició a la mostra internacional que va tenir lloc a Barcelona el 1929, la converteix en un element avançat en quant al patrimoni industrial ferroviari.

Al darrera de l'imatge anterior trobem aquestes anotacions originals de l'arxiu fotogràfic

Al darrera de l’imatge anterior trobem aquestes anotacions originals de l’arxiu fotogràfic

La màquina, de fabricació anglesa, és un Model evolucionat d’altres més antics i limitats, que aportava solucions als problemes plantejats per la cèlebre Rocket i altres locomotores més antigues, com era la debilitat del bastidor, corregida mitjançant la incorporació de dos travessers longitudinals a cada costat.

Va ser dissenyada per remolcar trens de viatgers a la línia de Barcelona a Molins de Rei i Martorell, posteriorment absorbida per les companyies de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF) el 1875 i Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA) el 1891.

La Martorell durant la seva vida activa, desprès de ser reformada

La Martorell durant la seva vida activa, desprès de ser reformada

Fou reformada el 1913 per adaptar-la al servei de maniobres. Se li van instal•lar dos dipòsits d’aigua als costats de la caldera i es va convertir en una locomotora tipus “tanc”. Circulà sempre a Catalunya i, com us dèiem abans, va participar com a peça en exhibició a l’Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929.

La locomotora dins les instal·lacions del Museu

La locomotora dins les instal·lacions del Museu

Altres dades:
NÚMERO D’INVENTARI:  3
FABRICANT: Sharp&Stewart Manchester (Regne Unit)
TIPUS: 1-2-0-T
NUMERACIÓ: 120-2112
PES: 26.333 Kg
LONGITUD: 8,150 m.
POTENCIA: 630 cv
ESFORÇ DE TRACCIÓ: 2.308 kgs

Durant la Nit (17 de maig) i el Dia Internacional dels Museus (18 de maig) s’exhibirà en un lloc destacat al centre de la placa giratòria del Dipòsit de Locomotores de Vilanova i la Geltrú, espai singular on es troba aquest Museu. Si voleu més informació sobre la resta d’activitats i sorpreses que el Museu ha preparat per a celebrar la festa anual internacional dels Museus, la podeu trobar al nostre web.

En castellano AQUÍ.

 
Banner

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish