Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

SFG Nº7 [1890] 031T Krauss 2392 [2014] ex Onda-Grao 1 Fitxa

 Fitxa Tècnica

El tramvia de vapor d'Onda al Grau de Castelló (TOGC) conegut com La Panderola, va arribar a comptar amb nou locomotores titulars. Les numerades de la 1 a la 8 de la fàbrica alemanya Krauss i la nº 9 de la fàbrica Hohenzollern; també va tenir en els seus últims dies 4 locomotores del Palamós-Girona-Banyoles (PGB) al tancament d'aquesta línia de 750 mm. igual que la Panderola. Al tancament de la línia l'1 de setembre de 1963, van ser portades al Girona-Sant Feliu de Guíxols les locomotores compound números 5 i 7, que a causa de la seva major complexitat en la conducció per no ser de simple expansió, no van ser usades assíduament.

Al tancament de l'Girona - Sant Feliu, la locomotora nº 5 va ser traslladada a Borriana on roman com monument, mentre que la nº 7, es va quedar a Girona, segons les meves notícies, a la seu d'un Centre Excursionista de la Capital. Posteriorment i després d'una excel·lent restauració en els tallers d'ARMF de Lleida, va ser portada també com monument al "carrilet" amb un vagó de passatgers del Girona-Sant Feliu al circuit de 5 "i de 7-1 / 4" situat al costat de l'estació de Fornells de la Selva, on se la pot contemplar actualment.


 

 

Fotografia i placa de fabricació de la núm 7, a l'exposició sobre el 150 aniversari de la posada en marxa de la Panderola al desembre de 2013, en les poblacions de Castelló, Onda i Vila-real.


 

 

 

 

 

La nº 5 com monument a Borriana (Castelló), després del seu trasllat de l'Girona-Sant Feliu, a petició del seu ajuntament.

 

Eugenio Burriel Adell

 

 

 

 

 
Banner

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish