Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

Jordània [2017] 00 Notes de viatje

El ferrocarril del Hijaz va unir les ciutats de Damasc (actual capital de Síria) i Medina (actual Aràbia Saudita) entre 1908 i 1916, recorrent 1300 km. de nord a sud del llavors imperi otomà.


Construït pels turcs amb ajuda alemanya, va ser presentat com un tren religiós per fer més fàcil el pelegrinatge cap a la Meca, on mai va arribar. De fet però, la seva finalitat era facilitar el moviment de les tropes otomanes pel territori àrab: tot i així va arribar a transportar fins a 300000 passatgers per any.

Quan en 1916 va esclatar la rebel·lió àrab, el ferrocarril va començar a patir els primers atacs i destrosses per part dels guerrillers, als quals se li van sumar els que van provocar les actuacions del cèlebre Lawrence d'Aràbia, quan els britànics i els seus aliats van entrar al conflicte a favor dels àrabs en plena primera guerra mundial: la línia va quedar inservible, especialment en la seva part sud, al final del conflicte el 1918.


En els anys 1970 Jordània realitza la seva reconstrucció parcial, des de les mines de Al’Hasa fins Batn Al Gul i, des d'aquí, construeix un nou ramal fins al port d'Àqaba, al Mar Roig, per al transport i exportació de fosfats, una de les principals fonts de riquesa del país: un total de 293,34 km. de via estreta de 1050 mm. els únics en explotació regular actualment al país.


El nou tram travessa el límit nord del desert del Wadi Rum (Vall Alta, també conegut per Vall de la Lluna), amb una estació del mateix nom on descansa, sota la sorra vermella, material ferroviari antic, un al·licient més per visitar aquest desert, patrimoni de la humanitat des de l'any 2011, el que va ser base d'operacions del esmentat Thomas Edward Lawrence entre 1917 i 1918.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El ferrocarril del Hiyaz unió las ciudades de Damasco (actual capital de Siria) y Medina (actual Arabia Saudita) entre 1908 y 1916, recorriendo 1300 km. de norte a sur del entonces imperio otomano.

Construido por los turcos con ayuda alemana, fue presentado como un tren religioso para hacer más fácil la peregrinación hacia La Meca, donde nunca llegó. De hecho pero, su finalidad era facilitar el movimiento de las tropas otomanas por el territorio árabe: aún así llegó a transportar hasta 300000 pasajeros por año.

Cuando en 1916 estalló la rebelión árabe, el ferrocarril empezó a sufrir los primeros ataques y destrozos por parte de los guerrilleros, a los que se le sumaron los que provocaron las actuaciones del célebre Lawrence de Arabia, cuando los británicos y sus aliados entraron en el conflicto a favor de los árabes en plena primera guerra mundial: la línea quedó inservible, en especial en su parte sur, al final del conflicto en 1918.

En los años 1970 Jordania realiza su reconstrucción parcial, desde las minas de Al’Hasa hasta Batn Al Gul y, desde aquí, construye un nuevo ramal hasta el puerto de Áqaba, en el Mar Rojo, para el transporte y exportación de fosfatos, una de las principales fuentes de riqueza del país: un total de 293,34 km. de vía estrecha de 1050 mm. los únicos en explotación regular actualmente en el país.

El nuevo tramo atraviesa el límite norte del desierto del Wadi Rum (Valle Alto, también conocido por Valle de la Luna), con una estación del mismo nombre donde descansa, bajo la arena rojo, material ferroviario antiguo, un aliciente más para visitar este desierto, patrimonio de la humanidad desde el año 2011, el que fue base de operaciones del citado Thomas Edward Lawrence entre 1917 y 1918.

 
Banner

Menú principal

Inici
Activitats
Tren Real
Europa
Trens Tripulats
Tramvies
Metro Monorail Trole Telefèric Bus
Viatges EU AS AF AM OC
Cremalleres i Funiculars
Filatèlia i Numismàtica
Obra Civil i Museus. Dipòsits
Modelisme II I O OO HO TT N Z
Documentació
Material Històric Vaixells Videos
Miscel.lània
Cotxes Furgons Grues Vagons
Enllaços Amics Associacions FC

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish