Cat Trens Europa

Noticies, Fotos, Viatges, Miscel.lania...

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente

L'Ebre [Català] [2011]

Una persona seriosa, preocupada de les coses que realment tenen importància, no sent altre desig, en començar a escriure que cercar, en el cercle de les persones més pròximes, aquelles coses que presentades al públic poden fer efecte i alhora donar una consideració al qui les explica.

"coses vistes (1920-1925) Josep Pla"

Parlem de l'Ebre:

Diuen que el riu és vida (agricultura, pesca...), diuen que el riu és un gran mitjà de comunicació fluvial, diuen que el riu marca el tarannà de les persones que viuen a prop. Doncs, potser és veritat.

A Mora la Nova (Ribera d'Ebre) és on hi ha establerta l'Associació per la preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial (A.P.P.F.I). Fou creada l'any 2001 per un grup de persones amb voluntat de recuperar part de la memòria històrica ferroviària de la línia dels directes de Barcelona a Saragossa i Madrid. Avui, uns 200 socis encapçalats pel seu president en Jordi Sasplugas, lluiten de forma valenta, constant i a contra corrent per aconseguir un somni: la posada en marxa d'un Tren Turístic. Serà, sens dubte, una molt important eina pel desenvolupament de la zona, com també una gran fita per tots els qui estimem el nostre passat cultural, el nostre passat industrial i allò que ens uneix: el Ferrocarril.

A la població de Deltebre (Baix Ebre), l'any 1926-1927(*) va ser inaugurada una línia ferroviària que passava per Jesús i Maria, Deltebre i la Cava. A la seva època, fou vital pel desenvolupament de la comarca, a nivell econòmic, industrial i humà, però les coses bones duren poc i, el 31 de desembre de l'any 1967, fou clausurada la línia de Tortosa a la Cava [1926-1967]. Avui, els Amics del Carrilet del Delta de l'Ebre, associació creada l’any 2008, i encapçalada pel seu president Joaquim Sàlvia, emulant als amics i companys d'uns quilòmetres de riu Ebre més amunt, amb moltes dificultats i sobretot molta constància, intenten recuperar el tram de Jesús i Maria a Deltebre i, més endavant a la Cava. Mentrestant estan en recuperació l'automotor Billard i un cotxe de passatges de fusta anomenat C-35, sent molt optimistes, en menys de dos anys es podran fer viatges turístics.

Diuen que el riu es vida... , doncs, potser és veritat.

Josep Coll

Març 2011

(*) 1º Tram - Tortosa - Amposta 11/08/1926

(*) 2º Tram - Amposta - Jesús i Maria 27/07/1926

(*) 3º Tram - Jesús i Maria - La Cava 16/12/1927

 
Banner

Traducció del web

Catalan English French Galician German Italian Portuguese Russian Spanish